dinsdag 13 oktober 2009

Antroposofische (en complementaire) zorg


Van Vrije Hoges
chool naar het Bernard Lievegoed College for Liberal Arts

Op 18 september vond in de Witte Villa op het terrein van De Reehorst in Driebergen de feestelijke opening plaats van het eerste jaar van het Bernard Lievegoed College for Liberal Arts. Hiermee is de transformatie van Vrije Hogeschool naar College for Liberal Arts een feit. De Vrije Hogeschool werd in 1971 door Bernard Lievegoed opgericht, vanuit een grootse visie op het hoger onderwijs. Het Bernard Lievegoed College is een onderwijsinstelling waar studenten in verschillende fasen van hun studie (en ook daarna) zich ontwikkelen tot beroepsbeoefenaren die niet alleen technisch kundig zijn, maar die ook in staat zijn persoonlijk verantwoord én maatschappelijk verantwoord te handelen. Het sluit daarbij aan bij een recente stroming van New Liberal Arts, waarbij de nadruk ligt op een diepere bron, door aandacht te geven aan de humaniora, en tegelijkertijd een strategie te volgen waardoor een student zijn professional skills dienstbaar kan maken aan de mensheid.
Tijdens de opening werd de doelstelling voor de komende vijf jaar gepresenteerd: een volwaardig, geaccrediteerd en (deels ) gefinancierd College for Liberal Arts. Een college for Liberal arts met aanvullend, vrij hoger onderwijs gericht op bezield studeren en geëngageerd leven. Dit studiejaar volgen zo’n 200 studenten onderwijs op het college, o.a. het Vrije Jaar (als start van de studietijd), de minor LA voor de studenten van de Hogeschool Utrecht en de masterclasses gericht op persoonlijk leiderschap. Zie www.BLCLA.nl

Vermeend negatief advies van de WHO over homeopathie

Sense about Science is een kleine Engelse organisatie, gedomineerd door strijders tegen complementaire gezondheidszorg en grootschalig gefinancierd door farmaceutische reuzen als Astra Zeneca, Dupont en Pfizer. De vraagstelling aan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om behandeling van zware infectieziekten in ontwikkelingslanden met homeopathie te veroordelen, omdat er geen wetenschappelijk bewijs is van preventieve werking, was slim in elkaar gezet. De politieke beantwoording door de WHO liet vervolgens ruimte over om uitspraken uit zijn verband te trekken en miscommunicatie te plegen naar pers, ministeries etc.
Echter, de WHO heeft de homeopathie niet veroordeeld of er tegen gewaarschuwd. Er bestaat geen enkele WHO-richtlijn over homeopathie, want het heeft geen officieel standpunt over homeopathie. Dat alles meldt Medisch Contact.

Radboud Universiteit onderzoekt mindfulness

Wetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen gaan onderzoek doen naar de werkzaamheid van mindfulness, een methode om de baas te blijven over eigen lichaam en geest. De wetenschappers willen onder meer weten of mindfulness echt werkt bij depressie, angststoornissen en medisch onverklaarbare klachten. Mindfulness zou onder meer helpen bij het chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en bij palliatieve zorg.
Mindfulness is een meditatietechniek en levensvisie die je leert bewuster in het leven te staan en in het hier en nu te leven. De oorsprong ligt in het Boeddhisme. Het is een onderdeel van het zogenaamde achtvoudige pad.

Geen opmerkingen:

 
Site Meter